Is het tijd voor jou om stil te staan op je pad en voor jezelf te zorgen?

Neem dan jouw eerste stap en speel het "WAT WIL IK NU ECHT? "spel.

Als 50 plusser maak ik toch geen kans op de arbeidsmarkt!

6 september 2017 • Geen categorie

Vaak hoor ik deze uitspraak van mijn klanten. Tegen wil en dank blijven ze zitten op de werkplek waar ze zitten. De baan vraagt inmiddels meer energie dan ooit en het is elke dag een uitdaging om alles weer voor elkaar te krijgen. En dan al die veranderingen, het houdt niet op. En niet elke verandering lijkt een verbetering te brengen, je hebt het allemaal al eens meegemaakt en weet inmiddels wel beter.

Graag zou je wel wat anders willen, en eigenlijk weet je diep van binnen ook wel wat je te bieden hebt maar wat dan en waar? En durf ik dat wel, ben ik nog wel goed genoeg? En wie zit er trouwens op mij te wachten? Je bent inmiddels ook te duur, niet meer zo snel ……etc. etc.

Zelf heb ik, als 50 plusser, deze gedachten en gevoelens ook regelmatig. Veel tijd kwijt aan het organiseren van je werkzaamheden, en ja toegegeven, veel moet worden opgeschreven om het te onthouden. Veel tijd nodig om nieuwe bijv. computervaardigheden aan te leren. Het voelt of je talent wat is weggezakt en waar liggen op dit moment nieuwe kansen in je huidige werk of zelfs mogelijk op een nieuwe werkplek? Soms zie je ze gewoon niet.

Onlangs volgde ik een studiebijeenkomst over de arbeidsmarkt voor 50 plussers. Graag wil ik daaruit een aantal zaken met jou delen:

 • Mensen worden alsmaar ouder en de periode dat ze werken wordt langer. De rustfase start dus ook later en dit vraagt een andere kijk op je werkzame periode. Soms vraagt dit in plaats van een stapje meer om een stapje minder, maar wel een stapje van goede kwaliteit.
 • Er verdwijnen veel banen bijv. administratief maar er komen ook weer banen bij bijv. in duurzame energie.
 • De waarde van expertise en werkervaring en ontwikkelde competenties bijv. doorzettingsvermogen en overzicht hebben, is bruikbaar en waardevol voor veel werkgevers. Een goede mix van jong en oud is essentieel voor succes van een bedrijf.
 • De arbeidsmarkt wordt momenteel gekenmerkt door hybride banen, dat wil zeggen dat veel mensen meerdere werkgevers hebben waar zij met hun specialisme/werkervaring toegevoegde waarde bieden. Ook 50 plussers.
 • Zelfkennis op het gebied van talent, expertise en ontwikkelde competenties alsook de vaardigheid om te netwerken en eigen kansen op werk te creëren is van groot belang voor 50 plussers die zich op de arbeidsmarkt begeven.
 • Succesvol zijn medewerkers die zich kunnen aanpassen aan veranderingen en hun vitaliteit en gezondheid op peil houden.

Vooroordelen over 50 plussers….

Je bent langzamer, niet handig met digitale ontwikkelingen, je verdient het meest maar maakt het minst waar, niet flexibel, vaker ziek, te duur, je leeft in het verleden (vroeger was alles beter), te oud om iets nieuws te leren en om in te investeren en je blokkeert de kansen voor jongeren.

Maarrrr….laten we deze vooroordelen eens positief omkeren…..

Je hebt veel en een brede werkervaring, veel vak- en mensenkennis, een sterke verbinding en loyaliteit aan het bedrijf, je bent betrouwbaar en geloofwaardig , je kunt hoofd-en bijzaken scheiden, ervaren omgaan met werkproblemen,je beheerst werkwijzes en handigheidjes en kunt de jongeren coachen.

5 Tips voor 50 plussers die gezond en met plezier willen werken:

 1. Eet gezond, beweeg dagelijks, besteed genoeg aandacht aan je geliefden en bewaak de balans privé en werk goed.
 2. Ga anders over jezelf denken … ik heb veel ervaring en expertise en heb echt wat te bieden. Juist als 50 plusser!
 3. Doe werkzaamheden waar je goed in bent en waar je blij van wordt. Schrijf bijvoorbeeld eens op waar jouw sterke kanten zitten.
 4. Sta open voor veranderingen en kijk waar jij waarde kunt toevoegen. Wellicht op je huidige werkplek of mogelijk op een nieuwe werkplek.
 5. Beantwoord de volgende vraag : “Waarmee zou jij je huidige of nieuwe werkgever een stapje verder kunnen brengen?”.

Lig jij ook weleens wakker hoe jij je nieuwe pad zou kunnen bewandelen? Twijfel je aan je eigen kracht, je zelfvertrouwen?

Dan wil ik jou hierbij graag helpen, zodat jij met plezier, in balans en op een passende plek aan het werk bent. Neem contact op via de contactpagina, mail naar info@binnenstebuiten.nl of bel Heleen op 06-27820454

Heleen van TerheijdenEen reactie op “Als 50 plusser maak ik toch geen kans op de arbeidsmarkt!

 1. Jose schreef:

  Wat een eerlijk, helder, motiverend en positief stukje over de 50 plusser die weleens denkt aan/ droomt van andere werk. Ik kijk met veel plezier uit naar de afspraak die er voor volgende week staat. Jose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.